Van schaftkeet naar museumstuk - OOMT

Van schaftkeet naar museumstuk

DAF Museum

Ze vervoerden ooit duizenden Philips- en DAF-medewerkers, maar verdwenen bijna volledig uit beeld: de VIPRE-opleggerbussen. Een zeldzaam exemplaar, jarenlang verwaarloosd als schaftkeet, krijgt dankzij het DAF Museum een tweede leven. De restauratie bleek echter een immense uitdaging.

Opleggerbussen. Veel mensen hebben er nog nooit van gehoord. Ze zijn ontstaan na de Tweede Wereldoorlog en vervingen tijdelijk treinen en bussen in het herstellende openbaar vervoer. Opleggerbussen waren goedkoop, lokaal te bouwen en konden met trucks worden getrokken. In Eindhoven en omgeving vervoerden ze industriële werknemers, zoals bij Philips en DAF, onder de naam VIPRE (Vervoer Industrieel Personeel Regio Eindhoven). Hoewel ooit een vertrouwd gezicht, verdwenen ze langzaam uit het straatbeeld, en werden de meeste gesloopt. De vondst van een originele VIPRE-opleggerbus is bijzonder, aangezien deze jarenlang als schaftkeet in slechte staat in een schuur stond, aldus oud-conservator Rob Kieft.

“Toen we begonnen bleek alles in nog slechtere staat dan we hadden gevreesd”

Unieke kans

De vrijwilligers van het DAF Museum houden wel van een uitdaging. Maar de VIPRE opleggerbus was een wel heel erg grote uitdaging. “Toen we begonnen bleek alles in nog slechtere staat dan we hadden gevreesd. Het hout, het plaatwerk, het chassis, alles moesten we aanpakken. Maar het was een unieke kans om een originele DAF opleggerbus te restaureren. Die kans konden we niet laten liggen.” In het restauratie-atelier van het museum gaan de vrijwilligers enthousiast aan de slag. Roestige delen worden uitgeslepen en hersteld. Verrotte en zachte houten delen en de complete vloer worden vervangen. Het interieur wordt opnieuw ingericht met een mix van oude en nieuw nagemaakte banken en stoelen.

Hergebruikt

Voor de vakmannen en vakvrouwen was het een bijzonder project. “De restauratie van een opleggerbus is iets heel anders dan de restauratie van een truck. Er zit vrij weinig techniek aan. Er zit wel heel veel plaatwerk, houtwerk en bekledingswerk aan. We hebben zoveel mogelijk oude onderdelen hergebruikt. Onderdelen die ontbraken, hebben we zelf in de originele oude stijl nagemaakt. Dat is zo goed gelukt dat je vaak niet kan zien of een onderdeel oud of nieuw is.”

Ouderwets handwerk

Sinds de officiële onthulling staat de compleet gerestaureerde DAF VIPRE opleggerbus in het museum te pronken. Rob Kieft kijkt met een warm gevoel op het project terug. “De ervaring en de vakkennis van de vrijwilligers waren onmisbaar voor het project. “Tegenwoordig kunnen we alles met computers, maar het ouderwetse handwerk raken we kwijt. Kennis en vaardigheden die vroeger heel gewoon waren, zijn tegenwoordig heel bijzonder.”

Kom je er niet helemaal uit?

Geen probleem. Wij helpen je vinden wat je zoekt. Gebruik onze zoekfunctie eens of stel je vraag aan een van onze medewerkers!

Mis niets

Schrijf je in voor de OOMT nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van OOMT en de ontwikkelingen binnen de mobiliteitsbranche.

"*" geeft vereiste velden aan

DD dash MM dash JJJJ
Wanneer je op 'Houd mij op de hoogte' klikt, ga je akkoord met onze privacy policy.