Vol passie door - OOMT

Vol passie door

Beelden © Ilse Paulussen Producties

Van wijkagent naar MTB-instructeur en fietstechnicus. Afra de Boer, online beter bekend als Afra on Wheels, vertelt waarom ze helemaal blij wordt van haar nieuwe loopbaan in de fietsbranche. 

“Een spannend moment in mijn leven. Na bijna 23 jaar bij de politie ga ik op de ontslagknop drukken. Ik ga mijn passie achterna: fietsen.” Zo begint de 72e vlog van Afra on Wheels op YouTube. Haar keuze voor de fietsbranche komt niet uit de lucht vallen. In haar vrije tijd maakt Afra regelmatig vlogs en blogs over MTB-tochten en fietsen. “Fietsen en mountainbiken was voor mij ontspanning naast mijn werk als wijkagent”, vertelt ze. “Ik voelde mij goed als ik met fietsen en fietstechniek bezig was. Zo goed dat ik er mijn werk van heb gemaakt.”

Verkeerd beeld

Na 22 jaar keerde Afra terug naar de schoolbanken. “Ik kwam als 39-jarige terecht in een klas met 16- en 17-jarigen. Gelukkig heb ik een klik met jongeren. Bij de politie was ik onder meer jeugdspecialist. Alleen bij open dagen was het weleens verwarrend. Ouders en kinderen dachten dat ik docent was, haha.” De opleiding is alles wat Afra ervan had verwacht. “Fietstechniek is heel praktisch. Je krijgt theorielessen en je werkt vooral heel veel met je handen. En met je hoofd, want je moet goed nadenken wat je doet. Het is een soort opsporing. Speuren naar de kern van het probleem en een oplossing bedenken. Veel mensen hebben een verkeerd beeld van het beroep fietstechnicus. Fietstechniek is complexer dan mensen beseffen. Het werk is uitdagend en afwisselend. Je kan in een fietswinkel aan de slag maar ook op andere plekken.”

Werkplezier

Naast haar opleiding loopt Afra twee dagen in de week stage bij Fietsenwinkel Schoorl. “Eigenaar Floor Krul is een geweldige leermeester. Hij kan goed uitleggen en hij geeft mij veel vrijheid. Ik geef nog steeds MTBclinics en ik maak nog steeds vlogs en blogs. Daarin vertel ik over mijn nieuwe baan. Er komen regelmatig jongeren in de winkel die mijn vlogs hebben gezien. Ze willen meer weten over het vak. Een aantal van hen overweegt om de fietsopleiding te gaan doen of heeft zich zelfs al voor de opleiding aangemeld.” Afra is blij met haar overstap naar de fietsbranche. “Ik ga elke dag met plezier aan het werk. Ik heb de smaak van fietstechniek te pakken en wil er alles van weten. Binnenkort begin ik aan de N3- opleiding Eerste Fietstechnicus.”

 ‘Ik ga als mechanieker met wielerkoersen mee. Zo leuk, een soort georganiseerde chaos’ Meer lezen? Klik hier.

Ondersteuning voor zij-instromers

Er zijn veel potentiële zij-instromers die naar de fietsbranche willen overstappen, vertelt Afra. “Vaak weten ze niet hoe ze dat moeten aanpakken. Of ze hikken aan tegen het omschooltraject. Ik weet niet hoe andere opleidingen het aanpakken, maar mijn ROC, het Horizon College in Heerhugowaard, doet er alles aan om het zij-instromers gemakkelijk te maken. Ze denken met je mee, ze ondersteunen het leerbedrijf waar je werkt, en je mag korter of langer over de opleiding doen. Omdat ik kon versnellen, had ik mijn N2-diploma al na een jaar en twee maanden op zak. Als je in de fietstechniek wilt werken, dan kan je van alle kanten ondersteuning krijgen.”

 

Kom je er niet helemaal uit?

Geen probleem. Wij helpen je vinden wat je zoekt. Gebruik onze zoekfunctie eens of stel je vraag aan een van onze medewerkers!

Mis niets

Schrijf je in voor de OOMT nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van OOMT en de ontwikkelingen binnen de mobiliteitsbranche.

"*" geeft vereiste velden aan

DD dash MM dash JJJJ
Wanneer je op 'Houd mij op de hoogte' klikt, ga je akkoord met onze privacy policy.