Voor de klas staan? Gewoon doen!
Het roer omgooien? Coen van Ojen (49) deed het. Zeven jaar geleden ging hij weg bij zijn eerste werkgever. Hij startte zijn eigen bedrijf én werd parttime praktijkdocent bij Summa Automotive in Eindhoven. Hoe gaat het nu met hem?
Ruim 20 jaar werkte Coen voor zijn eerste werkgever. Totdat het begon te kriebelen en hij besloot het roer om te gooien. Begin 2014 startte de Brabander zijn eigen bedrijf in totale autoservice. Drie jaar later voegde hij daar het lesgeven aan toe. Hij werd parttime praktijkdocent bij Summa Automotive in Eindhoven. Sindsdien werkt Coen drie dagen per week voor de BBL-opleiding.
Matchmaker zijn
In het begin stond Coen vooral in de werkplaats om studenten te begeleiden. Tegenwoordig ontwikkelt hij ook lessen. Iets wat hem goed bevalt. “Ik stem continu de lesinhoud af op de leerbehoeften van de studenten. En zoek naar de juiste match tussen student en bedrijf. Dat vind ik geweldig!”
Enthousiaste studenten
Coen is nog steeds blij met zijn keuze om voor de klas te staan. “Lesgeven gaat alle kanten op: de ene dag gaat alles perfect, de andere dag wat minder. Maar dat houdt het uitdagend. Gelukkig is het enthousiasme van de studenten altijd aanwezig. Dat motiveert enorm! Ook mooi is de band die ik met de jongens en meiden opbouw. Vaak kom ik ze later tegen bij autobedrijven. Dan hoor ik opeens iemand roepen: ‘Hé Coen, hoestie nou?’”
Korte spanningsboog
Toch is het soms ook pittig, geeft hij toe. “Ik had onderschat hoeveel tijd het voorbereiden van lessen kost. Bovendien werk je met een leeftijdsgroep die vaak een korte spanningsboog heeft. De uitdaging is om hun aandacht vast te houden tijdens instructies. Dat doe ik door eerst uitleg te geven. Dan begeleiding en daarna afwisselen met online leerstof of praktijkwerk.”
Duidelijk uitleggen
Belangrijk daarbij is dat ingewikkelde onderwerpen begrijpelijk worden uitgelegd. “Zoals de werking van stroom. Dat vinden studenten vaak lastig. Wat ervoor zorgt dat ze al snel in de weerstand schieten. Dan is het aan mij om het simpel en begrijpelijk uit te leggen. Bijvoorbeeld met het voorbeeld van rode en zwarte mieren. Dat werkt altijd goed.”
Bedrijf in camperonderdelen
Naast zijn werk als docent runt Coen ook nog het bedrijf Camper Coen. Dat richt zich op de verkoop van caravan- en camperonderdelen en het advies hierin. De interesse hiervoor ontstond toen Coen zelf een camper had en deze regelmatig verhuurde. “In één seizoen had ik drie keer een kapotte luifel. Zo kwam ik in de wereld van camperonderdelen terecht. Ik zag toen in: hier kan ik goede zaken mee doen. En een succesvol bedrijf mee opzetten.”
Verschil in klanten
Ook bij Camper Coen werkt Coen met hart en ziel. “Grappig genoeg zijn de klanten hier vaak enthousiaster. Is er iets mis met een auto, dan vinden mensen het al snel te duur of te veel gedoe. Bij campers is dat anders. Mensen investeren graag in hun voertuig omdat het hen brengt naar vakanties en uitstapjes. Dat geeft een heel andere sfeer.”
“Ik hoop nog veel studenten enthousiast te maken voor dit mooie vak”
Uitdagend en verrassend
Met twee bedrijven en zijn werk als docent zijn Coens dagen goed gevuld. “Misschien soms zelfs iets té druk,” lacht hij. “Maar dat houdt het ook uitdagend en verrassend. De afwisseling tussen het lesgeven en het ondernemerschap vind ik heel prettig. Zo blijf ik contact houden met de dagelijkse praktijk. Ik weet echt waarover ik praat in de klas.” Zijn toekomstplannen? “Ik hoop nog veel studenten enthousiast te maken voor dit mooie vak. Met daarnaast de combinatie van het ondernemerschap. Die afwisseling bevalt uitstekend!”
Inspireer studenten
Wil jij je eigen vak- en praktijkkennis inzetten om studenten te begeleiden?