webinar 30 oktober, 19.30 uur: ‘Veilig werken met machines en gereedschap’
‘Een ongeluk zit in een klein hoekje’
Onveilig werken met machines en gereedschappen is een van de belangrijkste oorzaken van ongevallen. Hefbruggen worden bijvoorbeeld niet (aantoonbaar) gekeurd of beschermkappen van machines worden weggehaald. Dat kan gevaarlijke situaties opleveren. Hoe zit dat in jouw bedrijf? Hebben jullie de check al gedaan of de machinekaarten opgehangen?
Tijdens dit webinar praten we met experts en vakgenoten over wat zij doen om de werkplaats veilig te houden. Na dit webinar kun je concreet aan de slag met dit thema.
Webinar terugkijken ‘Gevaarlijke stoffen’
In Nederland heeft 1 op de 6 werknemers op de werkvloer te maken met gevaarlijke stoffen. Deze kunnen giftig, irriterend, brandgevaarlijk, kankerverwekkend, of schadelijk voor de voortplanting zijn. Ook in onze branche is het een belangrijk thema. Van remmenreinigers en ontvetters tot DME: in de mobiliteit werken we veel met gevaarlijke stoffen.
Ieder bedrijf is verplicht te inventariseren welke gevaarlijke stoffen in het bedrijf voorkomen en waaraan de werknemers blootgesteld kunnen worden.
Het beoordelen van de blootstelling aan gevaarlijke stoffen is alleen niet eenvoudig. En het gaat vaak over veel verschillende stoffen, ook in een klein bedrijf. OOMT ondersteunt je hierbij met een stappenplan. Met als doel dat medewerkers in je bedrijf veilig en gezond kunnen werken, en dat je als bedrijf aan de wet voldoet. In dit webinar laten we zien hoe dit stappenplan werkt en bespreken we met vakgenoten hoe zij veilig en gezond werken, zelfs met gevaarlijke stoffen.
Terugkijken webinar ‘Veilig werken aan elektrische voertuigen’
Met de komst van steeds meer elektrische voertuigen (EV) in de werkplaats wordt veilig werken aan deze voertuigen steeds belangrijker. Werken met EV’s is niet alleen anders, het is voor sommigen ook nieuw. En spannend: letterlijk en figuurlijk. Hoog spannend. Het is letterlijk hoogspanning waar technici mee werken. Soms tot wel 800 volt. Dat brengt nieuwe risico’s met zich mee. Niet iedereen mag zomaar aan hybride en e-voertuigen sleutelen. Daar moet je speciaal voor opgeleid zijn. En sinds kort is er ook een e-certificaat: daarmee bewijs je dat je veilig kunt werken aan elektrische voertuigen. Wat houdt dit in en waarom is het belangrijk? In dit webinar staan we stil bij deze ontwikkelingen. We spreken met experts en vakgenoten en praten je in een uur helemaal bij!
Dit webinar is mede mogelijk gemaakt door het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.
Terugkijken webinar ‘Arbo zaken binnen jouw bedrijf; hoe maak je het behapbaar en begrijpelijk?’
Veilig en gezond werken moet vanzelfsprekend zijn binnen jouw bedrijf. In jouw bedrijf wordt gewerkt met krachtig gereedschap, in lastige houdingen, in een vaak lawaaiige omgeving. En sinds de opkomst van elektrische voertuigen zelfs met hoogspanning. Je moet natuurlijk wel de gezondheid van jezelf en je medewerkers beschermen, met de juiste kennis over veilig en gezond werken. Maar hoe maak je het behapbaar en begrijpelijk? Hoe kan je er op een laagdrempelige manier mee aan de slag? Doel van arbozaken is dat iedereen veiliger, gezonder en prettiger aan het werk is waardoor mensen duurzaam inzetbaar blijven, minder verzuim hebben en productiever zijn. Bovendien zijn medewerkers geneigd om in een bedrijf waar de arbozaken op orde zijn, langer te blijven werken en dat is in deze tijd van personeelskrapte ook heel belangrijk. OOMT kan je helpen met tips en tricks hoe je hiermee aan de slag kunt gaan, met maatwerk voor de mobiliteitsbranche.
Terugkijken webinar: ‘Jong talent boeien en binden aan de mobiliteitsbranche’
Studenten zijn de medewerkers van de toekomst. Maar hoe kan je jongeren beter laten landen in en binden aan de mobiliteitsbranche? Goede begeleiding bindt jongeren voor de lange termijn aan het vak en aan het bedrijf. Maar ook het onderwijs speelt hierin een belangrijke rol. Een goede afstemming en aansluiting tussen de praktijk, de opleiding en de jongere zelf draagt bij aan een succesvolle start van de student in onze branche. Maar hoe pak je dat goed aan? Wat doe je wel of juist niet? Wat zijn de uitdagingen waar je tegenaan loopt? En de mogelijke oplossingen? Ontdek het tijdens dit webinar dat OOMT samen met AMT en Tweewieler organiseerde.
Terugkijken webinar: Investeer in de ontwikkeling van je oudere medewerker(s)
Veel 50+ medewerkers in de mobiliteitsbranche zijn zich niet bewust van het belang om zich ook op latere leeftijd te blijven ontwikkelen. Maar dit is juist voor deze specifieke groep heel belangrijk om zo op een goede manier inzetbaar te blijven en het pensioen te halen. Werkgevers laten het initiatief voor ontwikkeling bij de medewerker en is vaak zelf niet op de hoogte van de mogelijkheden. Ook ziet hij vaak onvoldoende het belang en de potentie van de oudere medewerkers. Maar juist in deze tijd van krapte heb je ook deze doelgroep keihard nodig om je personeelsbestand op peil te houden. Het is dus belangrijk om te investeren in deze groep, bijvoorbeeld door hun digitale vaardigheden te helpen ontwikkelen. Tijdens het webinar gaan we met elkaar in gesprek over de potentie van de 50+ doelgroep, hoe hierin geïnvesteerd kan worden zodat de medewerker fysiek en mentaal de eindstreep/het pensioen kan halen. Een win-win situatie voor zowel werkgevers als oudere medewerkers.
Terugkijken webinar: Van babyboomers tot generatie Z: hoe werken ze samen?
In veel auto- of fietsbedrijven heb je te maken met verschillende generaties op de werkvloer. Dat komt doordat babyboomers (55-64 jaar) langer doorwerken en de jongste generatie, Z (18-24 jaar), op jongere leeftijd gaat werken omdat ze eerder is afgestudeerd. Hoe zorg je er als leidinggevende voor dat verschillende generaties elkaar gaan snappen en vooral: dat ze beter gaan samenwerken en dus meer binding bij je bedrijf krijgen?
In dit webinar bespreken we met deskundigen en praktijkmensen hoe jij er als leidinggevende voor kunt zorgen dat jong en oud elkaar versterken, waardoor ieders kracht optimaal benut wordt. Want het inzetten van verschillende generaties op de werkvloer verhoogt de wendbaarheid, creativiteit en werkenergie van alle medewerkers! Onmisbaar in deze snel veranderende wereld.
Terugkijken webinar: Ongewenst gedrag op de werkvloer: hoe ga ik daar mee om?
Een veilige werkomgeving is een basisvoorwaarde om prettig te werken. Pestgedrag, discriminatie en (seksuele) intimidatie horen niet op de werkvloer thuis. Maar maak je geen illusies, ongewenst gedrag speelt zich echt niet alleen af bij The Voice. Pesten, intimidatie, chantage, overal waar mensen samenwerken vindt het plaats, ook bij mobiliteitsbedrijven. De gevolgen van een slechte werksfeer door ongewenst gedrag zijn groot. Het kan leiden tot ernstige gezondheidsklachten, stress, verlies van werkplezier en uiteindelijk zelfs tot ziekte en uitval. Maar hoe signaleer je het en wat doe je eraan? Deze vraag staat centraal tijdens dit webinar, bedoeld voor iedereen die werkt in de motorvoertuigen- en tweewielerbranche. Je kunt dit webinar hieronder terugkijken.
Terugkijken webinar ‘Laaggeletterdheid binnen jouw bedrijf’
In Nederland hebben 2,5 miljoen volwassenen moeite met lezen, schrijven of rekenen. Daardoor hebben ze ook vaak moeite met een computer of een smartphone. Dat heeft grote gevolgen, ook op de werkvloer. Het vergroten van de basisvaardigheden (taal, rekenen en digitale vaardigheden) zorgt ervoor dat medewerkers beter inzetbaar zijn, meer plezier in hun werk krijgen en zelf regie kunnen nemen op hun loopbaan. Tijdens dit webinar bespreken we de signalen van laaggeletterdheid en de gevolgen ervan op jouw werkvloer. Maar ook gaan we dieper in op wat jij als werkgever kunt doen om je laaggeletterde medewerker(s) te helpen. We bespreken dit onder andere met een expert van de Stichting Lezen & Schrijven, dé organisatie die ervoor zorgt dat iedereen in Nederland kan lezen, schrijven en/of rekenen.
Terugkijken webinar: ‘Geldzorgen bij je medewerkers? Dit is hoe jij kunt helpen’.
Steeds meer Nederlanders hebben moeite met rondkomen. Dat heeft grote gevolgen, ook op de werkvloer. Een medewerker zonder geldzorgen is fitter, productiever en meldt zich minder vaak ziek. Het vroegtijdig herkennen van geldzorgen kan veel ellende voorkomen bij je medewerkers. Maar hoe doe je dat? Onder andere de volgende signalen kunnen duiden op financiële problemen: een medewerker leent geld van collega’s, vraagt om een lening of voorschot, meldt zich steeds vaker ziek of vraagt om extra werkuren. Tijdens dit webinar bespreken we hoe je de signalen van geldzorgen bij je medewerkers kunt herkennen, maar vooral ook wat jíj kunt doen om het bespreekbaar te maken en te helpen!