Jong talent binden - OOMT
Onderzoek

Jong talent binden

Juni 2023 | OOMT

Bedrijven in de mobiliteitsbranche hebben moeite om jonge medewerkers aan te trekken en te behouden. OOMT heeft onderzoek gedaan naar wat er nodig is om een aantrekkelijke werkgever voor jongeren te zijn. Jongeren kijken anders naar werk. Ze willen meer afwisseling, uitdaging en zoeken bevestiging. Hoe zorg je ervoor dat de jongere generatie graag bij jou wil (blijven) werken?

“Ik zoek afwisseling en uitdaging”

Voor het onderzoek is gesproken met externe experts op het gebied van werkplekleren en werkgeverschap. Vervolgens zijn er diepgaande gesprekken geweest met bedrijfseigenaren, leermeesters en onderwijsprofessionals uit de mobiliteitsbranche, maar vooral ook met jongeren zelf. Uit al deze gesprekken is gebleken dat er nog veel moet gebeuren om de branche voor jonge medewerkers aantrekkelijk te maken. Hier zijn goede mogelijkheden voor:

Jongeren leren snel, hebben nieuwe ideeën en willen graag aan de slag. Maak tijd en ruimte vrij om ze op te leiden in de praktijk. Bied afwisseling en uitdaging, met ruimte voor eigen initiatief.

Zie jongeren als een kans

Jongeren leren snel, hebben nieuwe ideeën en willen graag aan de slag. Maak tijd en ruimte vrij om ze op te leiden in de praktijk. Bied afwisseling en uitdaging, met ruimte voor eigen initiatief.

  1. Verbeter de samenwerking met school
    Heb je een bbl’er in dienst? Zorg dat er echt regelmatig contact is met de mbo-instelling van jouw jonge medewerker. Controleer op welk niveau hij of zij leert en wat er van jou als leerbedrijf wordt verwacht.
  2. Bespreek doorgroeimogelijkheden
    Jongeren willen bijleren en ervaring opdoen maar vinden het vaak moeilijk om hierover in gesprek te gaan. Help ze hierbij en vertel over de doorgroeimogelijkheden binnen je bedrijf: hoe ze hun talent kunnen ontwikkelen, wat hun verbeterpunten zijn en welke kansen er liggen.

Krachtiger leermeesterschap

Zowel jongeren als leermeesters ervaren problemen met het vrijblijvende karakter van de rol van leermeester. Er zijn te weinig duidelijke regels, er is te weinig tijd en er zijn te weinig mogelijkheden voor professionele ontwikkeling. Als leerbedrijf kun je kijken hoe je kunt investeren in de kwaliteit van je leermeester(s) en in de ondersteuning die zij bieden aan jongeren bij hun ontwikkeling.

Wil je meer weten? Het volledige onderzoek lees je hier.

Kom je er niet helemaal uit?

Geen probleem. Wij helpen je vinden wat je zoekt. Gebruik onze zoekfunctie eens of stel je vraag aan een van onze medewerkers!

Mis niets

Schrijf je in voor de OOMT nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van OOMT en de ontwikkelingen binnen de mobiliteitsbranche.

"*" geeft vereiste velden aan

DD dash MM dash JJJJ
Wanneer je op 'Houd mij op de hoogte' klikt, ga je akkoord met onze privacy policy.