Personeelstekort in de mobiliteitsbranche - OOMT
Onderzoek

Personeelstekort in de mobiliteitsbranche

Maart 2024 | UWV Spanningsindicator

Het is moeilijk om personeel te vinden. Begin 2024 ervaart de helft van de ondernemers in de mobiliteitsbranche het tekort aan arbeidskrachten als een belemmering voor het bedrijf. Dit geldt niet alleen voor technische beroepen maar ook voor verkoopfuncties.

Er zijn veel openstaande vacatures en weinig werkzoekenden in de branche

De Spanningsindicator van UWV geeft de spanning weer tussen vraag en aanbod op de arbeidsmarkt. Voor de mobiliteitsbranche geeft de indicator al lange tijd ‘zeer krap’ aan: veel openstaande vacatures, weinig werkzoekenden. Daarnaast veranderen beroepen in de branche door technologische ontwikkelingen en verduurzaming.

Meer werk

Na de coronacrisis steeg de vraag naar personeel aanzienlijk, waardoor de krapte op de arbeidsmarkt historische hoogten bereikte. Daarnaast groeide het aantal personenauto’s tussen 2019 en 2023, terwijl het aantal gereden kilometers in het goederenvervoer toenam. Dit alles resulteerde in een toename van werkgelegenheid in onderhoud, reparatie en verkoop.

Beroepen veranderen

Door de opkomst van elektrische voertuigen (EV’s) veranderen beroepen in de mobiliteitsbranche. Er is meer aandacht vereist voor veilig werken aan een EV in verband met de hoge voltage batterij. Daarnaast is er specialistische ICT-kennis nodig om data uit te lezen en diagnoses te kunnen stellen. Ook in auto’s met een verbrandingsmotor wordt de elektronica steeds geavanceerder.

Het volledige bericht van UWV lees je hier.

Jongeren behouden

In de mobiliteitsbranche werken relatief veel jongeren en veel van hen verlaten vroegtijdig de branche. In 2021 deed OOMT onderzoek naar de reden waarom jongeren de branche verlaten. De belangrijkste oorzaken en motivaties van de hoge uitstroom lees je hier. Wil je weten hoe je ervoor kunt zorgen dat jong talent graag bij jou wil (blijven) werken? Hier zijn goede mogelijkheden voor, blijkt uit een vervolgonderzoek dat OOMT in 2023 heeft laten uitvoeren. Lees hier wat je als werkgever kunt doen en bekijk onze tipkaart.

Kom je er niet helemaal uit?

Geen probleem. Wij helpen je vinden wat je zoekt. Gebruik onze zoekfunctie eens of stel je vraag aan een van onze medewerkers!

Mis niets

Schrijf je in voor de OOMT nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van OOMT en de ontwikkelingen binnen de mobiliteitsbranche.

"*" geeft vereiste velden aan

DD dash MM dash JJJJ
Wanneer je op 'Houd mij op de hoogte' klikt, ga je akkoord met onze privacy policy.