Inzicht in werkgeversbeleid en arbeidstrends - OOMT
Onderzoek

Inzicht in werkgeversbeleid en arbeidstrends

November 2024 | Werkgevers Enquête Arbeid 2024 van TNO

De WEA 2024-enquête van TNO (Werkgevers Enquête Arbeid) is een onderzoek onder werkgevers in Nederland. Het richt zich op thema’s zoals arbeidsomstandigheden, personeelsbeleid, diversiteit, inclusie en duurzame inzetbaarheid. Uit de resultaten blijkt onder meer dat ruim 28% van de werkgevers in Nederland momenteel kampt met personeelstekorten. Dit onderzoek biedt inzicht in de omvang van het personeelsprobleem en de mogelijk oplossingen.

Meer dan 50% werkgevers ervaart of verwacht personeelskrapte

De Werkgevers Enquête Arbeid (WEA) van TNO is een tweejaarlijks onderzoek onder meer dan 6.000 werkgevers in Nederland. Het richt zich op thema’s zoals arbeidsomstandigheden, werkdruk, personeelsbeleid en duurzame inzetbaarheid. De resultaten laten zien hoe de arbeidsmarkt verandert en ondersteunen werkgevers bij personeelsbeleid.

Actuele en verwachte tekorten

Uit het onderzoek blijkt dat grote organisaties nu al vaker te weinig personeel hebben. Kleine organisaties denken juist eerder dat ze in de toekomst een tekort krijgen. Bij kleine bedrijven met 1-4 werknemers heeft 23% nu een tekort en denkt 25% dat dit binnen twee jaar gaat gebeuren. Bij grote bedrijven met 100 werknemers of meer heeft 50% nu een tekort. Daarnaast verwacht 21% van deze grote bedrijven binnen twee jaar een tekort, ook al hebben ze daar nu geen last van.

Personeelstekorten naar organisatiegrootte: huidig en verwacht.

Oplossingen voor personeelskrapte

De meeste werkgevers die nu te weinig personeel hebben of dit verwachten, denken dat ze het tekort in 2024 kunnen verminderen. Slecht 7% van de werkgevers denkt dat het helemaal niet lukt om de personeelskrapte terug te dringen. Grote bedrijven zien de meeste kansen om iets aan het tekort te kunnen doen.

Werkgevers noemen drie oplossingen om het tekort aan te pakken:

  1. Ze willen op een andere manier mensen werven en selecteren (49%).
  2. Ze gaan medewerkers opleiden (44%).
  3. Het werk moet slimmer gedaan worden of beter georganiseerd worden (34%).

Ook het (meer) inzetten en behouden van BBL-studenten wordt als oplossing gezien. Een andere mogelijkheid is om mensen die nu parttime werken, meer uren te laten maken. 16% van de werkgevers denkt dat dit een oplossing kan zijn. Ze willen dan flexibelere arbeidstijden of werklocatie (47%) bieden. Meer genoemde oplossingen en specifieke oplossingen per sector lees je in het onderzoek.

Leven lang leren

Bij meer dan de helft (60%) van de werkgevers heeft een gedeelte van de werknemers het afgelopen jaar een cursus, training of andere scholing onder werktijd gevolgd. Van de werkgevers die scholing aanboden, maakte 13% gebruik van een Opleidings- en Ontwikkelingsfonds (O&O-fonds) zoals OOMT. Grote bedrijven met 100 of meer werknemers maakten daar veel vaker gebruik van dan kleine bedrijven met minder dan vijf werknemers (respectievelijk 7% en 40%).

Ongeveer negen op de tien werkgevers geven aan dat werknemers mogelijkheden hebben om informeel te leren, door werkzaamheden in de praktijk (90%) of van collega’s of leidinggevenden (88%). Daarnaast geeft 79% van de werkgevers aan dat werknemers gestimuleerd worden om te leren en zich te ontwikkelen. Het blijkt dat bij werkgevers met een hoge leercultuur – waar de meeste werknemers een opleiding of training hebben gevolgd en veel informeel leren – meer tevreden werknemers zijn.

Gelijke kansen voor alle werknemers

Bij 12% van de werkgevers werken mensen met een kwetsbare arbeidsmarktpositie, zoals werknemers met een psychische kwetsbaarheid (38%), zonder opleiding of met leerachterstand (37%) en met een lichamelijke of verstandelijke beperking (33%). Van de werkgevers zonder deze groepen wil 10% dit in de toekomst mogelijk doen, en 3% heeft al plannen. 40% van de werkgevers heeft een visie op diversiteit en inclusie. Zij nemen vaker acties om gelijke kansen in behoud, ontwikkeling en carrière te bevorderen.

Veilige en gezonde werkplek

Werkgevers met een Risico-Inventarisatie en -Evaluatie (RI&E) pakken arbeidsrisico’s actiever aan. Veelvoorkomende risico’s zijn fysieke belasting, werken met gevaarlijke stoffen en psychosociale arbeidsbelasting (PSA). Het belang van een veilige werkplek groeit: sinds 2014 is het aantal werkgevers met een RI&E gestegen van 46% naar 64%. Deze werkgevers nemen twee keer zo vaak maatregelen om risico’s te verminderen.

Alle resultaten uit het onderzoek naar de werving, inzet, organisatie en resultaten van arbeid onder een representatieve steekproef van werkgevers in Nederland, lees je hier.

Jong talent binden

Bedrijven in de mobiliteitsbranche hebben moeite om jonge medewerkers aan te trekken en te behouden. OOMT heeft onderzoek gedaan naar wat er nodig is om een aantrekkelijke werkgever voor jongeren te zijn. Lees hier hoe je ervoor zorgt dat de jongere generatie graag bij jou wil (blijven) werken.

Aanpak arbeidsmarktkrapte

Het verkrijgen en bijhouden van skills, in plaats van diploma’s, wordt steeds belangrijker. In een veranderende markt moeten werkenden zich blijven ontwikkelen om te voldoen aan de vaardigheden die nodig zijn om duurzaam inzetbaar te zijn. Uit onderzoek blijkt dat de soort vaardigheden die werkgevers zoeken, anders is dan vroeger.

Kom je er niet helemaal uit?

Geen probleem. Wij helpen je vinden wat je zoekt. Gebruik onze zoekfunctie eens of stel je vraag aan een van onze medewerkers!

Mis niets

Schrijf je in voor de OOMT nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van OOMT en de ontwikkelingen binnen de mobiliteitsbranche.

"*" geeft vereiste velden aan

DD dash MM dash JJJJ
Wanneer je op 'Houd mij op de hoogte' klikt, ga je akkoord met onze privacy policy.