Specialisten nodig voor verduurzaming
Augustus 2024
Verduurzaming van mobiliteit omvat een breed terrein. Het gaat om inzet en gebruik van duurzame brandstoffen en bijvoorbeeld emissieloze voertuigen. Maar ook om efficiëntere logistieke ketens voor transport van goederen. Om dit voor elkaar te krijgen, zijn veel vakmensen in de (automotive) techniek en ICT nodig. Iets waar al een groot tekort aan is.
“Mensen die zich willen laten omscholen naar een zogeheten klimaatbaan hebben goede baankansen”
In het nationale Klimaatakkoord van 2019 staan afspraken om de CO2-uitstoot sterk terug te dringen. Het rapport Klimaatbanen Mobiliteit brengt in kaart welke beroepen en werkzaamheden er nodig zijn om de mobiliteit te verduurzamen. Dit rapport is een samenwerking tussen UWV, de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) en de Sociaal-Economische Raad (SER). Met inzichten uit het rapport is een gerichter arbeidsmarktbeleid mogelijk. Ook biedt het aanknopingspunten voor de ontwikkeling van specifieke opleidingstrajecten of leerwerk-arrangementen voor o.a. zij-instromers.
Specialisten gevraagd
Er zijn technici op het gebied van elektrotechniek, werktuigbouw, automotive en procesindustrie nodig. Zij houden zich bezig met het ontwikkelen van waterstof en batterijen maar ook met het bouwen en onderhouden van schone voertuigen. Of met het installeren en onderhouden van laadpalen en het beveiligen van bijbehorende apps. Voor deze technici is bijscholing soms nodig omdat er met andere technologie, voertuigen of brandstoffen moet worden gewerkt.
Krappe arbeidsmarkt
Er is echter een groot tekort aan technici. Dat maakt het lastig voor werkgevers om vacatures te vervullen. Deze beroepen zijn namelijk niet alleen nodig voor de klimaatdoelstellingen, er is ook in het algemeen veel vraag naar. Dit is terug te zien in de spanningsindicator arbeidsmarkt van UWV. Het aantal vacatures voor technici, ICT’ers en specialisten is de afgelopen jaren sterk gestegen. In het eerste kwartaal van 2024 stonden er alleen al voor automonteurs bijna 3.800 vacatures open.
Goede baankansen
Opleidingen in de genoemde richtingen bieden een (zeer) goed toekomstperspectief voor jongeren. Maar ook voor werkzoekenden en werkenden die de overstap naar een ‘klimaatbaan’ willen maken zijn er goede baankansen. Soms is het zelfs mogelijk om zonder diploma’s in te stromen. Bijvoorbeeld via een zij-instroomtraject; een door de werkgever betaalde opleiding. UWV, werkgevers en opleidingsinstituten bieden gerichte opleidingstrajecten voor zij-instromers aan. De trajecten starten als er veel vraag van werkgevers is.
Het volledige rapport Klimaatbanen Mobiliteit lees je hier.
Jong talent binden
In de mobiliteitsbranche werken relatief veel jongeren. OOMT heeft onderzoek gedaan naar wat er nodig is om een aantrekkelijke werkgever voor hen te zijn. Bedrijven in de mobiliteitsbranche hebben namelijk moeite om jonge medewerkers aan te trekken en te behouden. Lees hier over kansen en uitdagingen.